keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Sopimuksia tai totuttuja tapoja?

Nainen istuu leikkivän lapsensa kanssa pihalla tai seuraa perässä, kun tuo parivuotias juoksee ja leikkii. Isää näkee vain tupakalla terassillaan ja ilmeisesti aamuvarhain parkkipaikalla. Onkohan isä sanonut ennen lapsentekoa vaimolleen: "Minä en sitten leiki lapsen kanssa pihalla."

Samaiseen perheeseen hankittiin koira. Sitä taluttaa perheen äiti ja 10-vuotias tytär. Onkohan isä sanonut muulle perheelle ennen koiranhankintaa: " Minä en sitten taluta koiraa ulkona."

Toinen perhe. Isä tulee töistä ja lähtee säännöllisesti iltapäivälenkille kera kahden lapsen ja koiran. Äiti hoitaa lapsia päivät. Miten idyllistä, että äiti saa hengähtää hetken ja isä ottaa vastuun lapsista töistä tultuaan. Onkohan äiti sanonut miehelleen ennen lastentekoa: "Sinä sitten saat huolehtia lapsista, kun tulet töistä kotiin."

Avopari. Nainen ja mies. Mies leikkaa takapihalla ruohoa. Nainen tulee tämän jälkeen terassille ottamaan aurinkoa. Mies korjaa pyörää. Nainen lähtee tämän jälkeen pyöräilemään. Onkohan nainen sanonut: "Sinä sitten leikkaat takapihan ruohon ja korjaat pyörät."

Ja kahden naisen talous. Yhdessä kiinnitetään taulut ja rakennetaan aita. Vuorotellen siivotaan ja viedään roskat. Se pesee pyykin, joka jaksaa. Se tekee ruoan, jolla on nälkä.

Onko perheenjäsenillä sopimukset, mitä kukin tekee? Ovatko kaikki tyytyväisiä osaansa? Muodostuvatko perheiden sisällä olevat roolit persoonakohtaisista-, motivaatiokohtaisista- ja/tai aktiviteetti-eroista? Tai muodostuvatko ne jopa vanhakantaisista sukupuoliroolioletuksista?

Olisiko sopimuksissa päivittämistä?


Laumaeläimillä ja linnuilla on omat roolinsa toistensa kesken. Olemmeko me ihmiset tässä asiassa samanlaisia?

3 kommenttia:

  1. Sinulla on taas kivoja/ajatusta herättäviä tekstejä - sen tulin vain kiireessäni sanomaan ja paneudun niihin kun aikaa on ;)

    VastaaPoista
  2. Ai että, ilmankos mulla ei perhekuvio toiminut. Me ei tehty sopimuksia. Tai oli kirjoittamaton sopimus, jonka sisältö oli huono. Eikä ne säännöt ollu mun. Nyt olen kateellinen, että mä en ole tajunnut ajatella noin. Palaan joskus lukemaan tarkemmin ja enemmän. :)

    VastaaPoista
  3. Sopimuksilla kaikki ainakin tietäisivät, mitä tulisi tehdä. Mieluummin vielä kirjallisena ja allekirjoitettuna. Ei tarvisi paljon käyttää päätäkään, kun sopimuspaperista vaan lukisi elämän eväät. Eipähän tarvisi avioero siitä syystä tulla. Hih :D Tuntuu vaan, että noilla kyseisillä perheillä on sopimuksia, kun heidän toimintansa menee -ulospäin- niin rutiininomaisesti ja itsestäänselvästi. Hih :D Voin erehtyä.

    VastaaPoista